Alpina Dekantér na víno 1780 ml

- Kompletní specifikace
- Parametry
- Alpina Dekantér na víno 1780 mlSkladem 1 ks299 Kč
Jste milovníkem vína? Pak asi víte, že dekantér je speciální typ karafy, která vám umožní vychutnat si víno naplno. Taková speciální karafa na víno má dvě funkce:
- oddělování sedimentu
- pro lepší chuť přidejte kyslík.
Navíc tato skleněná karafa (kapacita 1,78 litru) také činí podávání vína elegantnějším. Tato dekorativní karafa ze silného skla je cenným doplňkem vašeho prostřeného stolu. Přeci neochutnáváte jen nosem a jazykem, ale i očima.
Speciální design pro extra kyslík
Běžné karafy mají často dlouhý, úzký tvar, zatímco karafa má ploché dno, širokou misku a zúžené hrdlo. Tento speciální design nabízí velkou plochu, přes kterou víno přichází do styku se vzduchem. Intenzivní kontakt vzduchu umožňuje vínu dýchat a otevírá vůně a chuť pro optimální zážitek z vína. Na rozdíl od karaf na whisky nemají karafy na víno zátku jako těsnění. Pouhé otevření láhve vína nezajistí dostatečný kontakt vzduchu, aby se víno rozvinulo.
Zejména pro červené víno
Tento proces dekantace pomáhá při vývoji různých druhů vína. Hodí se pro mladá červená vína, ale i plná červená vína s vysokým obsahem tříslovin. Vzpomeňte si na vína jako Syrah a Cabernet Sauvignon. A věděli jste, že karafa dělá levná vína chutnější? Typický zápach siřičitanu se v karafě rychleji rozpouští. Zatímco většina lidí používá karafu na červené víno, některá dražší bílá vína dekantování prospívá také. Můžete dokonce dekantovat staré šampaňské, abyste otevřeli chuť, nebo u mladších šampaňských zmírnit intenzitu bublinek, pokud je to více vaše věc.
Dekantační čas
Obecně byste měli víno dekantovat asi 15 až 30 minut před pitím. Vína s velkým množstvím tříslovin potřebují někdy více času. Mějte na paměti, že příliš mnoho kyslíku může také poškodit chuť, proto nedekantujte příliš dlouho.
Čiré víno bez usazenin
U starších červených nebo komplexních vín, jako je Bordeaux nebo ročník portského, má karafa také funkci separace sedimentu. Tento sediment je přírodní produkt, který vzniká při procesu zrání vína, zejména u červených vín. Opatrným přelitím vína zůstane sediment v láhvi vína. Tím se odstraní poněkud hořká chuť a máte čisté víno, které vypadá ve sklenici lépe.
Ideální dárek
Tip: Tato karafa je ideálním dárkem pro milovníky vína například při zateplení domu, svatbě či jiné slavnostní příležitosti.
Specifikace
- Výška: 25 cm
- Průměr: přibližně od 6,25 cm u krku do 20 cm v nejširší části
- Objem: 1,78 litru
- Vhodné do domácnosti, vinárny i restaurace